Ioga i Lumbàlgia

03 abr Ioga i Lumbàlgia

Harmony of two

  • Existeix evidència que el ioga pot ser útil per a certes persones amb dolor lumbar.
  • El ioga s’ha mostrat superior a l’autocura (evitar el sedentarisme, millorar les normes d’higiene postural, promocionar una vida sana, …), però no superior a altres formes d’exercici per a la lumbàlgia.
  • Poden aparèixer lesions menors, com en la pràctica de qualsevol exercici, però lesions rellevants són excepcionals.
  • Les classes de ioga té un cost econòmic associat, tot i que el ioga pot realitzar-se, un cop après, pel propi individu sense requerir una despesa associada.

Ioga és un concepte que abasta diferents pràctiques vinculades a la filosofia oriental, que inclou la meditació, el control de la respiració, i la realització d’unes específiques postures físiques. Alguns estils de ioga són molt suaus i només impliquen petits moviments, mentre uns altres són molt vigorosos, combinant activitat aeròbica, força, resistència i exercicis de balanç i equilibri. Aquesta varietat permet a les persones que tenen dolor lumbar escollir l’estil que s’adapti millor a les seves característiques, però resulta difícil fer recomanacions generals sobre el ioga, atès que la seva pràctica pot variar de forma considerable.

Existeixen nombrosos estudis científics que valoren l’eficàcia de la pràctica del ioga en pacients que pateixen dolor lumbar. Diverses revisions sistemàtiques d’aquesta literatura han conclòs que el ioga proporciona una millora significativa en dolor, funció física i millora global, tant a curt com a llarg termini, però amb diferent nivell d’evidència. No s’ha trobat un impacte significatiu amb la qualitat de vida associada a la salut.

En les enquestes realitzades s’ha observat que aproximadament un 20% dels practicants de ioga puguin patir alguna petita lesió de poca rellevància. Lesions importants són excepcionals (<1%).

No es pot afirmar que la pràctica de ioga sigui millor que la realització d’altres exercicis com caminar, nedar, fer exercicis específics de columna (exercicis de core, estabilització lumbar), però si superior a l’escola de columna o l’autocura (evitar el sedentarisme, millorar les normes d’higiene postural, promocionar una vida sana, …).

La realització de classes de ioga té un cost econòmic associat. Tot i que es reconeix el seu benefici en pacients afectats de dolor lumbar, no està considerat com una intervenció en salut, i per tant no sol estar cobert pels garants públics o privats de salut. Un cop après, el cost pot ser molt discret, ja que no requereix un equipament específic, i es pot realitzar en el domicili.

La pràctica del ioga no només pot beneficiar persones amb dolor lumbar, també pot ser útil per a altres malalties del sistema múscul-esquelètic.

Sense comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.