Fractura complexa d’húmer

31 oct Fractura complexa d’húmer

Fractura_proximal_de_humero_02

El Dr. Xavier Piqueres, especialista en patologia del membre superior, ens parla del tractament actual de les fractures complexes de l’extrem proximal de l’húmer.

La majoria de les fractures de l’extrem proximal de l’húmer poden seguir un tractament conservador, però el mal resultat funcional de les fractures complexes, fa necessari el seu tractament quirúrgic. En pacients joves l’osteosíntesi sempre serà la primera opció, però en pacients d’edat més avançada, el mal resultat de la osteosíntesi i la dificultat d’una segona cirurgia de rescat demostrats en la literatura, ens fa optar com a tractament de primera elecció per la pròtesi de substitució.

El tractament durant anys mitjançant pròtesi de substitució parcial ens ha demostrat que el resultat funcional en aquest tipus d’intervencions depèn directament de la consolidació de la tuberositat major o troquiter voltant de la pròtesi, i la literatura descriu més d’un 50% de complicacions, el que fa impredictible el resultat funcional de la cirurgia i posa en dubte la indicació actual d’aquest tractament. Davant pacients d’edat avançada, sexe femení i conminución de la tuberositat gran, el mal resultat d’aquesta cirurgia, ens ha portat a modificar la indicació quirúrgica.

La utilització d’una pròtesi total invertida en el tractament quirúrgic de les fractures complexes de l’húmer proximal, elimina la necessitat de la consolidació de les tuberositats per obtenir un correcte resultat funcional. Un altre avantatge important en aquest tipus de cirurgia és la comoditat del postoperatori, ja que el pacient no necessita mantenir l’extremitat intervinguda immobilitzada 4 o 6 Semans, permetent-des del dia següent a la intervenció la utilització de la extrimidad per a les necessitats bàsiques de la vida diària com rentar-se, vestir-se i menjar, aconsellant mantenir el braç en cabestrell els primers 10 o 15 dies per confort. La majoria de pacients necessiten analgèsics menors en el postoperatori immediat i arriben a un correcte resultat funcional de l’extremitat intervinguda als 3 mesos de la cirurgia amb un programa de fisioteràpia autoassistida. La realització d’un tractament rehabilitador específic en un centre especialitzat, disminueix el dolor postoperatori i agilitza la recuperació funcional.

La pròtesi total invertida també és el tractament d’elecció en pacients amb artrosi d’espatlla amb trencament del manegot rotatoris, obtenint excel·lents resultats funcionals i la desaparició immediata del dolor articular.
Traductor de Google para empresas:Google Translator ToolkitTraductor de sitios web

Sense comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.